‘Ne znam kako da napravim lični veb sajt’ više nije opravdan izgovor

‘Ne znam kako da napravim lični veb sajt’ više nije opravdan izgovor

Uspjeh je u velikoj mjeri povezan sa predanošću, marljivim radom i strpljivom izgradnom znanja i vještina. Bez sumnje, vidljivost u online prostoru predstavlja važan dio ove slagalice, a tu se posjedovanje personalnog veb sajta igra veliku ulogu.

Personalni veb sajt uvećava šanse da vas pronađu potencijalni klijenti i partneri ili regruteri. Pomaže vam da sam pokažete svijetu šta je ono što vas čini jedinstvenim putem prenošenja informacija o tome ko ste i čime se bavite.

Lični veb sajt vam omogućava da preuzmete kontrolu nad vašim ličnim brendom. S obzirom na to da Internet nikada ne spava, ova vrsta sajta služi i kao poslovna i lična karta, javno dostupan portfolio, koji je zainteresovanima uvijek na raspolaganju.

Najbolja bolja stvar u vezi njega?

Lični veb sajt vam omogućava da preuzmete kontrolu nad vašim ličnim brendom. S obzirom na to da Internet nikada ne spava, ova vrsta sajta služi i kao poslovna i lična karta, javno dostupan portfolio, koji je zainteresovanima uvijek na raspolaganju.

Svako ga može napraviti.

Uključujući i vas

Da, da, dobro ste pročitali.

Prije nego što počnete da navodite izgovore poput: “Nemam novca za to”, “Ne umijem, suviše je komplikovano”, ili “Usluge programera i dizajnera su skupe” – dozvolite nam da vam predstavimo popularni pristup „uradi sam“ i korisne alate koje možete iskoristiti za kreiranje atraktivnog veb sajta.

1. About.me: kreiranje personalnih stranica nikada nije bilo lakše

Da li si freelancer, preduzetnik ili kretivni profesionalac koji želi da počne da radi na izgradnji ličnog brenda u online svijetu? Sa about.me, možete jednostavno napraviti stranicu na kojoj ćete predstaviti sebe, svoja postignuća i ambicije. Šema je prilično jednostavna: izaberete fotografiju, napišete kratku biografiju i potrudite se da navedete linkove do vaših profila na društvenim mrežama i drugog veb sajta, ukoliko ga imate. Besplatna verzija vam omogućava da napravite stranicu (sa uključenim email potpisom), dok vam verzija koja se plaća pruža priliku da izaberete vlastiti .ME naziv domena, uklonite about.me brendiranje i imate pristup punoj korisničkoj podršci. Krajnje jednostavan način da se istaknete u masi, zar ne?

Još jedna odlična stvar je ta da imate uvid u to ko je gledao vaš profil, sačuvao ga ili vas pohvalio. Pored toga, platforma će vam, na osnovu ličnih interesovanja, preporučiti profile koje bi trebalo da pogledate. Takođe, pretragom na društvenim mrežama, pronaći vama zanimljive ljude koji imaju about.me stranicu.

2. Hearabout.me: za manje od 10 sekundi do izvanrednog portfolija

Ako vjerujete da je personalni veb sajt nemoguće kreirati bez znanja iz programiranja, razmislite ponovo! Hearabout.me vam omogućava da bez muke kreirate svoj veb sajt uz svega nekoliko klikova. Izaberite jednu od tema dizajniranih za veb sajtove, prilagodite je sopstvenim željama, odnosno uskladite sa tipom sadržaja i to je (skoro) sve. Jednom kada izabrete elemente i kreirate strukturu svog sajta, ostaje vam još da ga hostujete na domenu po vašem izboru.

Personalni veb sajt uvećava šanse da vas pronađu potencijalni klijenti i partneri ili regruteri.

Hearabout.me je fantastičan alat za besplatno kreiranje sajta, koji je namijenjen korisnicima koji možda i nemaju iskustva u programiranju, ali bez obzira na to, imaju nešto da saopšte svijetu. Ne radi se samo o izgradnji karijere ili o tome da omogućite poslovnim ljudima iz vaše branše da vas upoznaju. Personalni veb sajt je vaš online dom koji predstavlja vas same.

3. Berta.me: idealno za umjetnike i kreativne profesionalce

Od svih alata koji postoje, berta.me je jedan od onih koji je u najvećoj mjeri orjentisan na korisnike. Namijenjen je umjetnicima, fotografima, onima koji se bave izradom rukotvorina i dizajnerima – ukratko, onima koji možda nemaju mnogo programerskih vještina, ali se sigurno razumiju u estetiku. Funkcioniše tako što, nakon što učitate vizuale koji vam se dopadaju, koristeći opciju drag-and-drop, pomjerate elemente na sajtu po svojoj želji. Na raspolaganju vam stoji i preko 500 Google Web fontova, pa možete biti sigurni da će i tipografija savršeno odgovarati osjećaju koji želite da kreirate.

S obzirom na to da smo navikli da pretražujemo u pokretu, ono što je takođe važno, jeste to da su veb sajtovi kreirani uz pomoć berta.me prilagođeni prikazu na mobilnim uređajima. Berta.me je dostupna za besplatan probni period u trajanju od dvije sedmice, nakon čega možete izabrati jedan od tri dostupna plana plaćanja.

4. Dunked.me: predstavite proizvode svoga rada sa stilom

Ako tražite način da izgradite odličan online portfolio i da kontrolišete vaš personalni brend, dunked.me je pravi alat za vas. Poput berta.me, ciljna grupa dunked.me su kreativni pojedinci koji žele da se istaknu tako što će sami kreirati svoj sajt. To je u ovom slučaju veoma jednostavno: možete izabrati temu koja vam se dopada, podesiti je po svom ukusu i veb sajt je spreman da ugleda svjetlost dana u samo nekoliko klikova. Možete ubaciti slike sa vašeg računara i urediti ih po želji, a postoji i opcija za ubacivanje audio i video sadržaja sa platformi kao što su YouTube, Vimeo, 500px i SoundCloud.

Alat za uređivanje je veoma jednostavan za rad i postoji mnogo šablona između kojih možete da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Ukoliko znate da programirate, možete dodatno prilagoditi HTML i CSS. Dunked.me vam nudi šansu da kreirate izvanredne online portfoilje optimizovane za prikaz na mobilnim uređajima – bilo da je u pitanju Android, Windows, Apple ili neki drugi uređaj.

5. Macmate.me: za sve korisnike Mac uređaja

Ukoliko ste ljubitelj Apple-a, imamo sjajnu vijest za vas – postoji specijalni alat za kreiranje veb sajtova pod nazivom MacMate, a on vam omogućava da za svega nekoliko minuta kreirate moderan sajt, direktno na vašem Mac-u. Nisu potrebne nikakve posebne tehničke vještine: jasno sastavljen vodič će vas provesti korak-po-korak, kako biste kreirali personalni veb sajt o kojem ste oduvijek maštali. Jednostavno – učitajte vaše slike i ubacite sadržaj koji želite. Nemate atraktivne slike? Budite bez brige, jer na MacMat-u vam na raspolaganju stoji preko 100.000 slika koje možete koristiti potpuno besplatno!

Zahvaljujući beskrajnim kombinacijama tema i paleta, budite sigurni u to da ćete kreirati jedinstven veb sajt kakav nema niko drugi. Najbolja karakteristika ovog alata je to što možete napraviti sajt koji izgleda profesionalno, a zatim dodati svoj domen i mejl.

6. Clippings.me: jer je i piscima potreban lijep portfolio

Svaki veliki pisac zna da mu je potreban portfolio kojim će dokazati kvalitet svog rada. Uz pomoć clippings.me, novinari, blogeri i kreatori sadržaja imaju mogućnost da skupe sve što su ikada radili na jednom mjestu. Ponuđene šeme su jednostavne i efektne, tako da plodovi vašeg rada zaista mogu da zasijaju puni sjajem. Možete ubaciti PDF fajlove ili postaviti linkove koji vode na objavljene radove. Dodajte kratku biografiju i kontakt podatke i sajt je gotov! Takođe, možete ga obogatiti multimedijalnim sadržajem koji bi privukao posjetioce i potencijalne poslovne partnere. Svaki sajt napravljen pomoću clippings.me je prilagođen prikazivanju na mobilnim uređajima, tako da ćete privući širu publiku koja preferira pretraživanje u pokretu.

U zavisnosti od plana koji izaberete, možete otključati dodatne alate, kao što su integracija sa Google Analytics-om, prilagođeni naziv domena i kontakt forme zaštićene od spam-a. Clippings.me ima izvanredan vodič za pisanje portfolija koji je napisao njegov osnivač, Nicholas Holmes, pa vjerujemo da vam čitanje istog može biti veoma korisno. Neki od najrenomiranijih profesionalaca u oblasti pisanja (kao što su novinari i pisci iz Poynter-a i CNN-a) koriste clippings.me. Zašto mu i vi ne biste dali šansu?

7. Wedoo.me: „all-in-one“ alat za kreiranje veb sajtova

Wedoo.me vam omogućava da kreirate veb sajt svojih snova. Želite da dodate interaktivne mape integrisane iz Google-a? Nije problem. Zainteresovani ste za pisanje bloga? Jednostavno dodajte blog sekciju. Želite da dodate i prilagodite kontakt forme? Za to je potrebno samo nekoliko klikova. Na raspolaganju vam je velik izbor visokokvalitetnih šablona, koji će vam pomoći da napravite tačno onakav sajt kakav želite. Dodavanje slika, video snimaka i ikonica je veoma lako, a možete odabrati i neke koje vam nudi wedoo.me. Sajtovi su SEO-friendly i naravno – od vas se očekuje da kreirani veb sajt povežete na odgovarajući domen.

Čak će i oko amaterauočiti da su na dizajniranju tema radili kvalifikovani dizajneri, tako da se možete opustiti, jer će vaš sajt izgledati profesionalno, kao da ste na njega potrošili hiljade dolara. Ustvari, istina je ta da je wedoo.me veoma pristupačan: za njega ćete plaćati samo 1$ mjesečno.

8. Wix.com: uz pomoć drag-and-drop funkcionalnosti do predivnog veb sajta

Kao jedan od najpopularnijih alata za kreiranje sajtova po principu „uradi sam“, wix.com nudi korisnicima jednostavan alat za kreiranje ličnog sajta. Za ovo nisu potrebne nikakve tehničke vještine – samo razigran um spreman da se baci na kreiranje sajta. Izaberite šablon, napravite izmjene koje želite, ne brinite, jer vam je jednostavno rukovanje slikama, video zapisima i tekstom zagarantovano,  i možete početi sa radom na izgradnji svog online prisustva. Sajtovi kreirani uz pomoću wix.com su prilagođeni prikazivanju na mobilnim uređajima i SEO-friendly. To znači da se možete opustiti, jer će vaš sajt izgledati lijepo na mobilnim uređajima, a vi možete početi da radite na što boljem rangiranju na rezultatima Google pretrage.

Pored toga, wix.com ima novu tehnologiju pod nazivom Artificial Design Intelligence koja vam može pomoći da, uz pomoć sugestija, izaberete pravu kombinaciju šema, vizuelnih sadržaja ili tekstova. Budući da je ovo korisnički orijentisan sistem, wix.com već ima preko 100 miliona korisnika iz različitih branši. Lična promocija i razvoj karijere ili ličnog brenda nikada nisu bili jednostavniji: besplatno kreirajte nalog i prionite na posao!

9. Weebly.com: za veb sajt koji ćete voljeti

Weebly.com je još jedan izvanredan drag-and-drop alat za pravljenje web sajtova, koji posjeduje fantastične opcije za vas. Kreirajte sopstvenu galeriju, slideshow prezentacije i personalizovane veb sajtove. Na raspolaganju vam je velik izbor elemenata sadržaja koje možete dodati svom veb sajtu, a uređivanje teksta je slično klasičnom Word editoru koji vjerovatno koristite svakodnevno. Možete se odlučiti za profesionalno dizajnirane teme koje ćete prilagoditi vašim potrebama. Sve ovo možete realizovati uz pomoć pretraživača, jer nikakve dodatne instalacije nisu potrebne, kao ni komplikovane procedure. I da li ste ikada vidijeli one  moćne veb sajtove na čijoj pozadini početne stranice se prikazuju video snimci? Sada i vi možete imati isto.

Weebly.com je izvanredan alat koji vam omogućava pristup divnim šablonima, slikama, tekstovima i fontovima koje možete dodatno prilagoditi svojim potrebama. Preko 40 miliona profesionalaca i preduzetnika je izgradilo svoje sajtove pomoću weebly.com, budite i vi među njima.

10. Squarespace.com: slavi svoju posebnost na pravi način!

Squarespace.com ima hvale vrijedne šablone koje možete da iskoristite za izgradnju profesionalnog veb sajta za samo nekoliko minuta. Uz besplatan probni period, možete provjeriti na koji način radi i dobiti pristup određenom broju privilegija. Kao i većina alata za pravljenje veb sajtova, Squarespace.com ima šablone koji su organizovani po kategorijama, tako da možete izabrati onaj koji odgovara vašoj oblasti i jednostavno ga prilagoditi. Planovi plaćanja su pristupačni (16$ mjesečno ako plaćate na godišnjem nivou), a dobijate i SSL sertifikat, skup marketinških alata koji vam mogu pomoći da izgradite publiku i lični brend, veb sajt prilagođen za prikaz na mobilnim uređajima, i još mnogo toga.

Najbolja stvar vezana za squarespace.com je činjenica da možete jednostavno prebaciti vaš naziv domena. Neograničen hosting je uključen u plan, kao i stalna korisnička podrška, tako da možete biti sigurni da će vaš veb sajt biti vidljiv.

Kao što primjećujete, postoji mnogo dobrih alata za pravljenje veb sajtova koji su dostupni besplatno ili po vrlo pristupačnim cijenama. Svi su dizajnirani za korisnike koji nikada nisu napisali ni liniju koda, ali i dalje žele da pokažu svijetu ko su oni, čime se bave i za šta se zalažu.

Imajte na umu mudre riječi Dana Schawbela, pisca New York Times bestselera “Promote  Yourself”:

“Ako želite da se takmičite u globalnom skupu talenata, onda morate da posjedujete svoj veb sajt. Ljudi već traže vas, ili ljude poput vas, i svaki put kada se vaš veb sajt ne pojavi, vi gubite priliku. Posjedovanje veb sajta je cijena toga da ostanete relevantni i steknete vidljivost na današnjem tržištu rada.”

Naročito zbog njegovih mogućnosti za brendiranje i pozivinog osjećaja koji nosi sa sobom, .ME domen može postati vaša ulaznica za nove poslovne prilike i karijerne mogućnosti.

Nema više sumnje: potrebno je da počnete da radite na razvoju personalnoog brenda online. Zašto da to ne uradite na pravi način i iskoristite .ME?

Domen .ME je prepoznat kao globalna podrška kreativnim profesionalcima i pojedincima koji žele da lansiraju svoje personalne brendove i okuse slatke plodove koje nam donosi tehnologija. Razmislite o ovome: pomoću veze sa internetom, nailazimo na izvanredna vrata za prilike, ali naša ambicija, predanost i pravi skup alata su ono što nam je potrebno da bismo otvorili ta vrata.

Naročito zbog njegovih mogućnosti za brendiranje i pozivinog osjećaja koji nosi sa sobom, .ME domen može postati vaša ulaznica za nove poslovne prilike i karijerne mogućnosti. .ME je najličniji domen od svih, pomaže vam da jasno predstavite vašu jedinstvenost i prednosti, dok se, u isto vrijeme, savršeno usklađuje sa vašom originalnošću.

Provjerite ovdje da li je određeni .ME naziv domena dostupan i počnite da radite na svom personalnom veb sajtu, jer sada više nema izgovora!

Autor:

Goran Bogunovic

Uslovi korišćenja

Copyright © Domain.me, 2008-2019

Kompanija doMEn d.o.o. koristi informacije dostavljene na ovom obrascu da bi bila kontaktu sa korisnicima, kao i da obezbijedi redovna ažuriranja i promociju.Obavijesti nas na koji te način možemo kontaktirati: email, direktna pošta, prilagođeno online reklamiranje. Takođe se, u svakom trenutku možeš predomisliti klikom na "unsubscribe" link koji možeš naći u dnu svakog e-mail-a koji ti pošaljemo, ili tako što ćeš nas kontaktirati na newsletter@domain.me. Prikupljene informacije neće biti zloupotrijebljene. Za više informacija o našim načelima privatnosti, pogledaj Uslove korišćenja. Klikom na "subscribe", slažeš se da možemo obrađivati tvoje informacije u skladu sa ovim uslovima. Kao marketing platformu koristimo MailChimp. Klikom na "subscribe" dozvoljavate prebacivanje informacija osebi na Mail Chimp radi dalje obrade. Za više informacija o MailChimp načelima privatnosti klikni ovdje.